Kåfjord i Birtavarri

Posted by on Jun 5, 2014 in Blogg | 0 comments

Kåfjord i Birtavarri

Vi har slått oss ned i enden av en arktisk fjord. Det er tre skoler her, én forhvert tettsted i Kåfjord kommune. Solen går aldri ned nå. Campingvogna er parkert ved foten av en stor fjellvegg på 1200 moh. Solen forsvinner bak av fjellet etter lunsj, og kommer igjen på kvelden før den går bak andre koller mellom kl 22 og kl 3…

Med en søvnløs sol besøker vi Trollvik, Olderdalen og Manndalen barneskole. De er små skoler. Det er en stor andel samer i området. I Birtavarre er det en stor samisk musikkfestival «Riddu Riddu» hver sommer. Det ser ikke ut til at skolene har problemer med vår franske aksent. Elevene og lærerne virker glade over å få oss på besøk. Vi skjønner at disse skolene ikke får så mye besøk. Skolene har ikke anledning til å ta med elevene til Tromsø, til Vitensenteret for eksempel, selv om Tromsø er en av de viktigste kulturelle sentra i Norge. Vi synes at området virker litt forsømt, også med dårlige veier…

Her bor elevene ansikt til ansikt med en av de peneste fjellkjedene i hele landet: Lyngen-alpene som er ennå hvite. Vi må stoppe bilen i veikanten flere ganger for å se på landskapet. I tillegg er det veldig varmt denne uken, elvene og fossene blir store, skogen og åkrene blir grønnere. Vi var ikke innom dette stedet da vi dro nordover.

Cincopa WordPress plugin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>